úterý 6. února 2018

# 1930s # Hvězda

Masopust

"To jako jdeš na maškarní?"
"Je to vcelku pěkné, ale já bych to nenosila."
"Jdete z natáčení nějakého filmu?"

To jsou tři nejčastější věty, které slýchám, když si semtam vezmu něco opravdu dobového. A co mají říkat ti, kteří nosí dobové oblečení každý den? Například Viktoriánské dámy. Těch já znám několik, ale kolik jich asi znáte Vy?

Maškarní plesy jsou součástí masopustní tradice. Masopust začíná na Tři krále a končí Popeleční středou (ta vychází tento rok přesně na svátek zamilovaných - 14. února). 
Ačkoli nám tedy už moc veselí v maskách nezbývá, rozhodla jsem se o něm napsat až teď, protože jsem velmi výhodně koupila (za 500 Kč) v jednom pražském antikvariátu svazek časopisu Hvězda z roku 1931, ze kterého je dnešní článek.



"Kdo umí v záři světel, za zvuku jazzu a v dešti barevných konfetů spojiti veselí, tanec, přetvářku a klam pod diskrétní škraboškou masky a komu herecké umění je vlastní i když divadelní prkna nejsou jeho životním účelem, nechť se svěří bez obav vládě prince "Karnevala". 

Je masopust - úvod do nového roku ,který nám dává v tanci a veselí zapomenouti bolesti minulých, abychom s veselou myslí a nadějí dovedli se dívati na další rok života.

Večer karnevalový dává šťastným naději, zklamaným zapomnění. A těm, kolem nichž šlo obojí bez povšimnutí, je karnevalový večer alespoň vybočením z normálních kolejí života a zpestřením jednotvárného času. A proto chodíme na karnevaly!"



Krásný úvod článku přímo láká pokračovat ve čtení, kde se dozvíte na čem záleželo a co bylo "IN" si vzít na karneval v 30.letech.

Před výběrem kostýmu bylo důležité zejména zhodnotit svou postavu okem kritika. Žena kulatějších tvarů by se rozhodně neměla oblékat do kostýmu "bajadery" (chrámové tanečnice) nebo "orientálky". Pro štíhlé ženy se naopak nedoporučují kostýmy "Holanďanky, pařížské pradleny, české kuchařky"

Pokud svou postavu nenadhodnocujete, zamyslete se i nad svou osobností. Tišší žena si neoblékne masku "ohnivé Španělky, záludné cikány ani temperamentní GIRL". Výjimku tvoří ty ženy s mírnější povahou, které mají herecké nadání a umí se pro tento typ kostýmu proměnit (v dnešní době by se to dalo nazvat "roleplay").

Nejlepší nápady, co si obléci, jsou zobrazeny na stránkách časopisu. Jít na maškarní ples je stejné jako jít na jiný večírek v noci. "Kostým" by měl tedy být zpracován z odpovídajícího materiálu.

Kostým Srdcové eso "v moderním a fantastickém provedení". 
Modelka má na sobě "bílé hedvábné široké kalhoty, červeně, černě a bíle pruhovaný hedvábný kabátek a velké červené klopy do tvaru srdce." Spolu s "koketně nasazenou čepičkou z téhož hedvábí jako kabátek, tvoří roztomilou masku pro temperamentní děvče."


"Vážnější, štíhlá a drobná postavička může zase obléci takovou masku Číňanky."


"Modernímu, štíhlému děvčátku s klukovskými pohyby a uličnickým výrazem v obličeji doporučuji masku poslíčka (Liftboy).
Červený sametový živůtek, kalhoty z čtverců červených, černých a zlatově žlutých, klopy ze zlatého brokátu a červená čepička se zlatými portami a na živůtku zlaté knoflíky. Sluší v barvách dobře zvláště brunetkám."

Na závěr se v článku opět zdůrazňuje, že je k opravdové zábavě potřeba správné roleplay. "Být opravdovou herečkou, je ostatně prý každé ženě již vrozené. A proto to nebude jistě tak těžké."


Maškarní plesy, alespoň ty, na kterých jsem byla já, ztratily své kouzlo. Lidé (ano, často ženy) si na sebe berou postavě nelahodící kostýmy z nekvalitních materiálů a ono veselí se neveselí už tak elegantně. Přijít v kvalitních šatech na maškarní = dobrovolně si je nechat zničit. Loni jsem proto nezainvestovala, a nekoupila si vintage šaty s vlečkou (do teď toho samozřejmě lituji). Letos pokud půjdu na ples, kde se lidé převlékají, hodlám vintage šaty zvolit. Mou maskou bude snad jen škraboška zakrývající obličej. Konkrétní šaty si pak obléknu, hlavně proto abych se cítila pohodlně.

Pokud bych si měla vybrat kostým z výše uvedených, vybrala bych si Liftboy. Nicméně nejsem nijak štíhlá, takže bych byla nejspíš francouzskou pradlenou.

A kým byste měli a chtěli být Vy? :)

1 komentář:

  1. Masopust považuji za jeden z nejkrásnějších českých tradic a svátků. Prostě taková ta kombinace křesťanského – maso a půst – a zároveň světského – bavíme se do padnutí. :) No, jako jelikož jsou moje dlouholeté bydliště Spojené arabské emiráty, tak tady si to moc neužiju. Ale až se vrátím do republiky, určitě bych chtěl takovou akci navštívit.

    OdpovědětVymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: