pátek 26. ledna 2018

# 1930s # 20.století

Kuchařka z první republiky


Konečně jsem si začala dělat dny sama pro sebe. Začetla jsem se do knih, které mi i nadále leží bez ladu a skladu v komodě. Jediný způsob, jak je dostat do knihovny, je - si je přečíst. A tak jsem se začetla do Sladké první republiky.

Hned v úvodu se píše, že recepty v knize obsažené jsou poupravené. Autorky pročítaly originální recepty z té doby a zkoušely je péct, nicméně zjistily, že naše chuťové buňky se krapánek liší od dob minulých, a tak suroviny někdy trochu pozměnily. Nebo spíše přizpůsobily. 

Mimo úžasné recepty a snad ještě okouzlivější fotografie je na konci každé "kapitoly" krátký text s fakty tehdejší doby. Například právě, co se týká surovin, známých cukráren, vybavení kuchyně a! známé kuchařky.

Kromě Sladké první republiky mám i Kuchařku první republiky - Od dělnického Žižkova do kuchyně filmových hvězd, ale říkala jsem si, že bych chtěla mít i nějakou opravdu originální (dobovou).

Autorky Sladké první republiky řadí mezi Známé kuchařky Rettigovou a její Domácí kuchařku z roku 1826 (možná právě kvůli tomu století mě nezaujala), Karla Šroubka a jeho Jak se vaří u Šroubka z 30. let, Anuši Kejřovou - která vydala řadu kuchařských publikací - nejznámější je Úsporná kuchařka, poté snad první Polovegetariánská kuchařka Zlatá kniha malé domácnosti. Milena Jesenská sepsala a vydala v roce 1925 Mileniny recepty - o ty jsem se rovněž dále nezajímala, protože se uvádí, že je vhodná spíše pro pokročilé mistry kuchaře. Možná Vám něco říká jméno Marie Janků-Sandtnerová, která vydala řadu kuchařek, ale nejkupovanější byla Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů, v níž jste mohli najít i kalorickou hodnotu jednotlivých jídel. Velmi se mi zalíbila kniha Kuchařské abecedy od Růženy Černé obsahující i jídelní lístek na celý týden. Dále jsou jako známé kuchařky uvedeny Luise Ondráček a Marie Haškovcová.

Po přečtení dokonalých návodů, jak připravit různé druhy těsta, mi to prostě nedalo a porozhlédla jsem se po některých výše uvedených kuchařkách.

Zjistila jsem, že Úsporná kuchařka a Jak se vaří u Šroubka byly vydány i v novém aktualizovaném vydání. Můžete si je tedy koupit nové nezničené v knihkupectvích. "Aktualizované" bohužel ale mimo jiné znamená, že i jazyk, jakým je kniha napsána, je moderní...a tak to (alespoň pro mě) ztrácí své kouzlo. Takže bylo jasno. Musím si sehnat výtisky z 30. let.

Úspornou kuchařku jsem si vydražila na aukru za cca 150 Kč. Měla jsem zájem ještě o Kuchařskou abecedu, ale nepoštěstilo se mi koupit ji v dostupné cenové kategorii. Tak snad ji časem objevím jinde!



 Na několika stránkách v mé knize jsou k receptům rukou dopsány soukromé obzkoušené tipy, jak je doladit. Nehledě na to, kdy je tam pisatel vepsal, líbí se mi, že tahle kniha opravdu ŽIJE!



Notně uvažuji, že Jak se vaří u Šroubka si koupím v novém vydání. Také si nejspíš koupím moderně zpracovanou kuchařku První republika u stolu. Ale pak s těmi nově sepsanými na toto téma nejspíš skončím a vrhnu se na další vyhledávání starých receptů.

Napište mi, které knihy z moderních prvorepublikových kuchařek vlastníte Vy, a které Vás zaujaly z těch historicky známých?








































1 komentář:

  1. Není to tak dlouho, co jsem si podobný klenot taky pořídil a překvapilo mě, jak moc se používal v dřívější kuchyni alkohol. Třeba takový akvavit byl hodně oblíbený. Jako občas taky rád něco zaflambuji, případně do sladkého přidám domácí slivovici. Ale v tomhle ohledu jsme dneska už hrozní žabaři. :-D A co jste si vy nejvíce oblíbila z prvorepublikové kuchyně?

    OdpovědětVymazat

Pravidelní čtenáři

For English, press: